Page 93 - BeeLife14
P. 93

BEELIFE  |  GEZİ








































            Kafkasya ve Rusya’dan göç        başlanmış. İsviçre’den gelen     güzellikleri ve ağız sulandıran
            eden insanların şehre bir diğer   peynir üreticileri ise gravyer   tatlarını bir hafta sonuna
            katkısı ise süt ürünlerinin      peynirinin yapılışını köy        sığdırmak mümkünken bu
            bölgede gelişmesinde olmuş.      halkına öğreterek buradaki       fırsatı kaçırmamalısınız.
            Savaş dönemi bu bölgeye göç      üretimi başka bir boyuta
            edenlerin başında, isimleri      taşımışlar. İşviçrelilerin gravyer
            “süt içenler” olarak Türkçe’ye   formülünün, bu yörede
            çevrilebilen Molokanlar yer      otlayan hayvanların sütü ile
            alıyor. Ortodoks inancına        yapılması sonucu öğreticilerin   In recent years, you have
            sahip olan gruba süt içenler     ürettiği gravyerden daha         probably seen the Çıldır Lake,
            denmesinin sebebi ise,           farklı kendine has bir tadı      the horse-drawn sleighs on
            dinen perhiz yapılması           olan Kars Gravyeri oluşmuş       the lake, the fish caught under
            gereken zamanlarda bile          ve köye Zavot adı verilmiş.      the ice, and the Ani ruins in
            süt içmeyi bırakmamış            Biz gitmedik ama vaktiniz        the winter months. It is not
            olmaları. Onların bu tutkusu     uygunsa buraya gidip bu          hard to imagine that many
            bölgede hayvancılığın            peynirin nasıl yapıldığını       places worth seeing in our
            ve hayvansal ürünlerin           yerinde görebilir, 1880 ylında   country are subject to various
            üretiminin yaygınlaşmasını       İsviçreli bir iş adamı tarafından   promotional activities as a
            sağlamış. Nitekim benim ve       yaptırılan binadaki müzeyi       result of the work done for
            tahminimce birçok kişinin        gezebilirsiniz. Bölgede doğal    the mobilization of domestic
            fare peyniri olarak tanımladığı   bal ve tereyağı da tadılabilir.   tourism. We must pay attention
            delikli gravyer peyniri (Kars    Özellikle sarıçiçek otlayan      to these efforts. When I was
            Gravyeri) burada çok meşhur.     hayvanların sütünden yapılan     planning to travel to a different
            Çıkış noktası ise eski adı Zavot   “sarı yağ” bölgede çok yaygın.   place in the world, I found
            Köyü olan, Kars’a yaklaşık       Eritilip tekrar dondurulduktan   myself in the history-stinking
            yarım saat mesafedeki            sonra kullanılan bu yağın daha  streets of Kars. You should not
            Boğatepe Köyü. Zamanında         sağlıklı olduğu söyleniyor.      miss this opportunity if it is
            Molokanlar’ın hayvancılığı                                        possible to fit into a weekend
            yaygınlaşması ile mandıra        Kars şehrinin kentsel özellikleri,  to see historical histories with
            anlamına gelen zavotlar          birden çok medeniyeti içinde     multiple civilizations and to
            kurulmuş ve üretim yapılmaya     barındıran tarihi geçmişi, doğal  taste delicious food.




                                                                                                                 93
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98